Тези фирми нали са на един собственик? Защо не са си договорили "по-удобни" дати?
Какво пречи да си ги (пре)договорят сега?

Много добра идея. Благодаря за отговора!
Сделката с Анекса се мина през Нотариус и се вписа на 02.07. След нея Ф2 имаше задължение за регистрация по ЗДДС, Подаде си документите и Акта за регистрация излезе на 19.07.
Здравейте! Много бих Ви благодарна за отговор! Казусът е такъв: Две фирми Ф1 и Ф2, свързани (един собственик). Ф1 започва да строи обект, обаче на 03.07 сключва с Ф2 Анекс за заместване, с който Ф2 ще осъществи строежа на обекта. До момента обаче Ф1 е натрупала разходи за обекта и ще ги префактурира 1:1 към Ф2. До тук добре, но Ф2 се регистрира по ЗДДДС като новоучредена на 19.07, а префактурирането следва ли да бъде до 5 дни след подписване на Анеска по заместване (02.07) или може да се префактурират в същият месец, но с дата 19.07, когато Ф2 е вече регистрирана по ЗДДС? А ако трябва да се фактурират до 5 дни от анекса, при самата регистрация по ЗДДС, фирма 2 е трябвало да покаже префактурираните разходи. Обърках се тотално и не знам от страна на Ф1, как е по-добре да направя префактурирането.
Здравейте Фирмата ни ще сключва Нот. Акт – Суперфиция с ФЛ, с която страните сключват договор за взаимно учредяване права на строеж, учредяване права на строеж и прехвърляне на идеални части от поземлен имот, срещу задължение за проектиране и строителство от страна на фирмата ни.
ФЛ запазват права за строеж и след построяване на сградите, те придобиват правото на индивидуална собственост на обектите – 20% от РЗП
ФЛ учредяват и прехвърлят възмездно право на строеж на Фирмата ни - 80% от РЗП
Фирмата ни освен проектиране и строителство ще заплати на ФЛ, ДОПЪЛНИТЕЛНО парична цена към ФЛ.
На Акт 14 и платена цяла сума към ФЛ, тогава ще се прехвърли земята и правото на собственост с Нотариален акт.
Нот. Акт – Суперфиция ще се извърши преди разрешението за строеж. Изчетох доста по темата и това, което ме интересува най-много е ДДС-то. Фирмата ни трябва да издаде фактура за строителството към ФЛ. Тази доставка облагаема ли е според Вас и начислява ли се ДДС от страна на фирмата ни?
Здравейте! Имам въпрос Българска строителна фирма, регистрирана по ЗДДС получава фактура от Турска фирма, също регистрирана, като турската е извършила проектантска услуга. Според Вас Българската трябва ли да си самоначисли ДДС? Благодаря!
А според Вас данък при източника по ЗКПО, трябва ли да се плати?

Здравейте! Имам въпрос Българска строителна фирма, регистрирана по ЗДДС получава фактура от Турска фирма, също регистрирана, като турската е извършила проектантска услуга. Според Вас Българската трябва ли да си самоначисли ДДС? Благодаря!
Болничните са от м.08.2021 два броя издадени като първични и така са обработени от фирмата и подадени към НОИ. Попитах НАП за становище и те ми отговориха, т.к. служителя не е възстановил сумата (за 3-те дни от болничния), фирмата да му даде сумата като бонус. Да коригираме Д1, а Д6 да се подадем редовна само със здравно. Сумите са смешно малки и затова те ми казаха да процедираме така, ако не искаме проверка. Благодаря за отговорите!
Здравейте,за да не отварям нова тема искам да попитам тук
Трябва да направя корекция на подаден болничен трябва да е без прекъсване и това ще доведе до промяна на Д1 и Д6
Д1 с код корекция на служителя но Д6 как трябва да се  подаде  защото ще имаме увеличение на здравното и намаление на ДОО
Здравейте! Аз имам същият казус с два болнични с последователни дати, подадени като първични. Може ли повече яснота как сте го направили?